07 Березня 2024

ТАРАС ШЕВЧЕНКО – ФЕНОМЕН ДОБИ ТА ГЕНІЙ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ

“Ти нам залишив прагнення високі,
Шляхи священні, по яких іти
Твого сумління й мужності уроки
Ми бережем і будем берегти.”
Микола Палієнко

   9 березня 2024 року виповнюється 210 років від Дня народження видатного українського поета та художника, політичного і громадського діяча — Тараса Григоровича Шевченка. Третій рік поспіль українці відзначають народження видатного митця в умовах повномасштабної війни. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу. Його називають феноменом доби та генієм української нації. У свідомості кожного українця Т.Г. Шевченко займає місце національного героя який надихає народ України на боротьбу з ворогом та звільнення нашої неньки України від російської навали.

  Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.

  В холі науково-технічної бібліотеки представлена виставка книжкових видань, присвячена даній темі. Запрошуємо усіх бажаючих!

Обрати мову