23 Квітня 2024

Книги відкривають світ

«Якщо шукаєш в книгах мудрості уважно,
то знайдеш велику користь для душі своєї»
Нестор Літописець

Щороку 23 квітня, починаючи з 1996 року, відзначається Всесвітній день книги та авторського права. Свято було засновано на 28-й сесії Генеральної конференції ООН з питань освіти, науки і культури в Парижі в 1995 році з просвітницькою метою, для подальшого розвитку усвідомлення культурних традицій, а також враховуючи те, що книга є найпотужнішим засобом поширення знань і найнадійнішим способом їх збереження. У постанові зазначається, що цього дня проводяться книжкові виставки та ярмарки.

Однією з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права є вибір міста, яке на рік отримує звання Світової столиці книги та буде проводити заходи щодо популяризації літератури і читання. Цей звичай був запроваджений в 2001 році і є результатом співпраці між ЮНЕСКО та міжнародними організаціями, що представляють різні сектори книжкової індустрії, включаючи Міжнародну спілку видавців, Міжнародну федерацію книгорозповсюджувачів і Міжнародну федерацію бібліотечних асоціацій. Щороку ці організації збираються разом, щоб обрати Всесвітню столицю книги. У свою чергу, обране місто зобов’язується активно підтримувати розвиток книговидання та всіляко популяризувати читання. У 2024 році місто Страсбург стало Книжковою столицею світу.

В холі науково-технічної бібліотеки представлена виставка книжкових видань, присвячена даній темі. Запрошуємо усіх бажаючих!

Обрати мову